Så blir köttet mörare och mer smakfullt

Nästan allt kött som köps idag är förpackat kort tid efter slakt och styckning och har därför ingen eller väldigt kort hängmörningstid. Omoget kött saknar smak. I ett DryAge skåp (köttmörningsskåp) frigörs mjölksyra som finns i allt kött och som ger mer smak/umami och mindre syrlighet.

Temperaturen för att möra oxkött ska ligga på 1–3°C och luftfuktigheten 65–75%. Vattenbehållaren i botten av skåpet fylls med vatten och fukten i skåpet styrs automatiskt. Köttet vägs och hängs upp i de medföljande köttkrokarna. När köttet har krympt med ca 30% är det klart för tillagning.

Ett normalt köttstycke kan krympa ca 30% eller mer under tillagning. Välmörat kött krymper inte särskilt mycket under tillagningen, men blir i sin tur mörare och smakrikare. Ytan kan bli lite torr och ska skäras bort. Den kan dock med fördel brynas och användas till en läcker sås. Köttet tillagas efter smak: långtidsstekning i ugn, sous vide, grillat eller bara en snabb tur på en varm stekpanna eller stekfat.

Ett köttmörningsskåp – varför?

  • Mindre matsvinn, köttet håller sig längre i 1°C kontra 5°C.
  • Optimalt förvaringsutrymme för ditt kött – under kontrollerade förhållanden
  • Köttet blir mörare och mer smakfullt
  • Det finns många jordbakterier etc. i ett kylskåp som inte finns i ett mörningsskåp
  • UV-ljuset i skåpet hjälper till att avlägsna oönskade bakterier
  • Ät kvalitetskött, gärna ekologiskt i stället för billigt massproducerat kött
  • Prova en välmörad steak. Den vinner över en vanlig steak i alla tävlingar

Perfekt för mörning av:

  • Högrev
  • Entrecote
  • Fläskkarré
  • Kyckling - får mycket mer smak, och skinnet blir sprödare
  • Alla typer av kött

Vad kan man mer använda ett mörningsskåp till:

  • Mogning av ost
  • Charkuteri
  • Korvtillverkning
  • Försaltning av kött för sous vide
  • Fermentering
  • Kryddkorvar
  • Parmaskinka

Rek. priser på Witt köttmörningsskåp (två storlekar):

  • SA6082-1BG: SEK 21.999,-
  • SA60172-1BG: SEK 44.999,-
Dela det på:
Witt Sverige AB
Kontakta vår pressavdelning
+46 08 5250 8480

1. juni 2022

Längre färskhet i kylskåpet handlar om teknik

Du kompromissar inte, när du handlar. Färska varor av hög kvalitet finner vägen till din kundvagn. Därför önskar du naturligtvis även längsta möjliga hållbarhet för dina varor hemma i kylskåpet. Läs mer

1. september 2022

Du slänger 45 kg mat varje år

Ätbar mat, märk väl. Synd, när det är så lätt att göra något åt det. En av de bästa investeringarna du kan göra i ditt kök är att skaffa ett Liebherr kylskåp med BioFresh. På så sätt minskar du både matsvinnet och sparar pengar. Läs mer